Priopćenje povodom Nacrta prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu

03.11.2017.

Predstavljeni proračun ne ide u cijelosti na ruku otočanima, a posebno njena projekcija na sljedeće godine i tako nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka (2015/3014(RSP)).
Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske na ozbiljno shvaćanje vrijednosti svojih otoka.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pod stavkom za subvenciju vode dolazi do povećanja. Također dolazi do povećanja poticaja za otočno gospodarstvo i razvoj otoka. Fond za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka je također povećan, ali nažalost dolazi do ukidanja subvencija EU projekata na potpomognutim i drugim specifičnim područjima u Republici Hrvatskoj. Nažalost kroz analizu Nacrta proračuna ne možemo vidjeti toliko najavljivanu izmjenu indeksacije za otoke, kad dolazi do smanjenja stavke za subvencije na potpomognutim područjima i provedbe strategije i Zakona o regionalnom razvoju.
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nema promjena za 2018 godinu pod stavkom za subvencije redovnih brodskih, trajektnih i brzobrodskih linija, ali nažalost u projekciji za sljedeće dvije godine 2019 i 2020 dolazi do smanjenja istih. Otočni sabor stoga pita Vladu Republike Hrvatske kako misli provoditi Odluku o državnim linijama u javnom linijskom obalnom pomorskom prometu donesenom na 13. sjednici održanoj 22.12.2016. na temelju predloženog Nacrta prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske koji je u svojim dijelovima u suprotnosti sa donesenom Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka.
Otočni sabor očekuje od Sabora Republike Hrvatske, a posebno otočnih saborskih zastupnika da će svojim amandmanima na predloženi Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. god. prilagoditi sa Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...