Priopćenje povodom temaske sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije

04.11.2017.

U ponedjeljak 6. studenog u 11 sati održat će se 5. (tematska) sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o projektu Vis Viva koji se sastoji od Reverzibilne hidroelektrane Vrdovo i kombi kogeneracijske plinske termoelektrane (KKPE) Peruća

Tim povodom Inicijativa JAVNO JE DOBRO čiji je član i Otočni sabor daje slijedeće priopćenje:
Čitav projekt Vis Viva, dakle, reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo i kombi kogeneracijska plinska termoelektrane (KKPE) Peruća sa pratećom infrastruktorom može se smatrati ugrozom temeljnih ljudskih prava, ali i hrvatskih nacionalnih interesa u strateškom, ekonomskom i energetskom smislu, kao i sa stajališta državne sigurnosti.
Smatramo da ga kao projekt u cjelini treba odbaciti, što znači da ga treba i ukloniti iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, a od županijskih vijećnika očekujemo da takve zaključke donesu već na ovoj, 5. (tematska) sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije.
Saznali smo kako županijski vijećnici nisu dobili nikakve materijale i unaprijed pripremljene informacije o projektu Vis Viva pa na izlagačima leži ogromna odgovornost da im argumentirano predoče zašto je projekt neprihvatljiv iz svih gore navedenih aspekata.
Na žalost, izgleda kako na sjednicu nisu pozvani svi priznati stručnjaci koji mjesecima upozoravaju na štetnost projekta. Tako je vrlo vjerojatno kako sjednici neće nazočiti, a time ni izlagati ni prof. dr. Stanko Uršić, ni prof. dr. Ivo Šimunović, ni dipl. ing. stojarstva Marin Ivanišević, a čije su analize i mišljenja javnosti u ovom trenutku iznimno bitne, posebno zato jer su vijećnicima značajan izvor informacija koji im je uskraćen.
Stoga je Inicijativa JAVNO JE DOBRO, kao predstavnik javnosti odlučila iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u radu županijske skupštine te se izravno obratiti županijskim vijećnicima. Potruditi ćemo se na najbolji mogući način obrazložiti naš stav protiv tog monstruoznog nauma svima, a posebno vijećnicima na kojima je odluka.
Inicijativa JAVNO JE DOBRO

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...