U Europskom parlamentu i o malom ribarstvu

02.04.2014.

Mali ribari imaju budućnost. Na panelu koji je imao cilj upozoriti na probleme malih ribara u Hrvatskoj najavljena je revizija zakonodavstva koja bi trebala razraditi posebnosti malog ribolova.

Od 1. siječnja 2015. godine kategorija "mali ribolov" se ukida, sukladno obvezama Republike Hrvatske proisteklim iz pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Uvodi se kategorija "mali obalni ribolov" koji će biti novi oblik ribolova, ali ujedno i gospodarska djelatnost.
"Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozvao sam europske institucije i zastupnike na prilagodbu europskog zakonodavstva kako bi se sačuvala jedinstvena kulturna baština - mali ribolov. Danas zakonodavstvo Europske Unije ne poznaje sve vrste ribolova kojima se ljudi bave, ali to ne znači da se radi o ribarstvu kojim bi Hrvatska narušila temeljne pravne odredbe ili ugrozila raznolikost ekosustava. Baš suprotno, priznavanjem malog ribolova samo bi potvrdili načelo - Europa ujedinjena u različitostima", kazao je Tonino Picula.
U srijedu je kao nastavak te inicijative zastupnik Tonino Picula u Bruxellesu organizirao TV-panel i za sugovornike pozvao gospodina Denisa Barića, predsjednika Otočnog sabora i gospodina Guida Milane, talijanskog zastupnika koji je ujedno i potpredsjednik Parlamentarnog odbora za ribarstvo. Razgovarali su o položaju i budućnosti malih ribara, o europskim praksama u ribarstvu u kome smo pokušali doznati možemo li nešto od europskih iskustava primijeniti i na našu zemlju te za budućnost hrvatskih otoka i priobalja i idejama za njihov razvoj.
Panel je imao za cilj upozoriti na probleme malih ribara u Hrvatskoj te naglasiti potrebu za snažnijom afirmacijom Jadranske Hrvatske.
"Trebamo omogućiti ljudima nastavak bavljenja malim ribolovom bez obzira na dob ili imovinski cenzus kako bismo doprinijeli budućnosti otoka" stav je predsjednika Otočnog sabora Denisa Barića.
Zanimljive su informacije stigle i od zastupnika Guida Milane. Potpredsjednik Odbora za ribarstvo najavio je reviziju europskog zakonodavstva. Revizija bi, između ostaloga, trebala razraditi i posebnosti malog ribolova kao tradicionalne kulturne baštine:

"Jadran je različit, s jedne strane je plitak, a s druge dubok, pa su i načini ribolova drugačiji, tako da postoji potreba za tome prilagođenom regulacijom", obrazložio je Guido Milana.

Nadalje on podsjeća da osmišljavanju budućnosti ribarstva predstoji jedan vrlo zanimljiv period - Hrvatska kao nova članica koristit će Fond za ribarstvo koji će, između ostaloga, omogućiti razvoj malog ribolova. Europska Komisija obećala je do srpnja dovršiti dokument za jadransko-jonsku makroregiju. Iz svega toga slijedi, zaključuje zastupnik iz Italije, da će se u ovoj godini raspravljati i odlučivati o ekonomskoj podlozi održivog razvoja Jadrana.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...