Prijedlog novih izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji je trenutno na javnoj raspravi na e-Savjetovanju

28.08.2019.

Ljeto još traje i svi smo zaokupljeni kupanjem, odmorom, zaradom za preživi ti zimu na otoku, dok drugi (vlast) kroz ljetne dane guraju razne prijedloge Zakona na javnu raspravu koji će u veliko utjecati na naš način života na otoku.

U zadnjoj odluci o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u čl: 30 stoji da se čl: 47 mijenja tako i stav 5. koji glasi „Visina popusta iz stavka 2. ovoga članka može iznositi do 50 % redovne sezonske cijene karte, a propisuje ju pravilnikom ministar.“ To znači da po sadašnjem Zakonu otočna karta iznosi do 50 % od sezonske cijene karte. U novom prijedlogu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji je trenutno na javnoj raspravi na e-Savjetovanju u čl: 5 stoji da se u čl: 47 u stavku 5. riječ „sezonske“ zamjenjuje se riječju „izvan sezonske“. Posljedica zamjene riječi dolazi do odvajanja sezonske cijene od otočnih cijena. Tako bi stupanjem izmjena na snagu došlo do izmjena cijena ili prava na postotak popusta u odnosu na izvan sezonske cijene, slobodno formiranje sezonskih cijena,tj. moguće poskupljenje sezonskih cijena na brodskim, trajektnim i katamaranskim državnim linijama. Viječe Otočnog Sabora skreće pozornost na moguće posljedice provedbom ovog prijedloga Zakona na turizam i općenito gospodarstvo na našim otocima. Da li ovim prijedlogom Zakona poskupljuje život na otocima za koji se govori da je skuplji do 30 % u odnosu na kopno. Da li ovim prijedlogom Zakona građane Republike Hrvatske koji nemaju prijavljeno prebivalište na otoku i imaju nekretnine na otocima (nasljeđa), a borave više od 183 na svom otoku tj. djedovini građanima drugog reda u odnosu na građane EU koji imaju prijavljeno prebivalište na otoku zbog svojih kupljenih nekretnina i tako ostvaruju sva prava kao i otočanin. Otočni Sabor predlaže da svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište na otocima ili na poluotoku Pelješcu ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz u iznosu 100 % na cijenu karte na svim državnim linijama, a hrvatski državljani koji nemaju prebivalište na otocima ili na poluotoku Pelješcu ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz u iznosu od 50 % na sezonsku cijenu karte na svim državnim linijama.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...