Sretan 20 rođendan članovima Otočnog Sabora, posebno samim osnivačima

16.01.2021.

Na današnji dan 16. 01. 2001 na inicijativu pok. Zlatka Sorića osnovan je Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka.

Cilj osnivanja je bio okupljanje i povezivanje svih otočana i prijatelja mora i otoka kako bi svojim zajedničkim djelovanjem ubrzali razvitak hrvatskih otoka, izjednačili uvjete života na otoku i kopnu, sudjelovali u promicanju interesa za razvoj otoka, štitili prirodnu i kulturnu baštinu otoka, razvijali ekološku svijest otočana, sprječavali ugrožavanje drugih mjesta na otoku i drugih otoka, pomagali legalnoj vlasti primjenom tolerantnog dijaloga, djelujući „ni pri ni protiv vlasti“. U dvadeset godina svog rada Otočni sabor je imao više ili manje uspjeha, ali rezultata ne bi bilo bez samih članova i normalno bez podrške samih otočana. Otočni Sabor je prešao i državne granice i tako je postao član ESIN-a (Europske federacije malih otoka), potpisnik Deklaracije o Pametnim otocima i član Europskog registra transparentnosti di pratimo rad pojedinih radnih grupa pri Europskoj komisiji i parlamentu. Tako u radu pri EU aktivno sudjelujemo samostalno ili preko ESIN-a kao njihovi članovi. Zahvaljujemo se svim članovima Otočnog Sabora i svima koji daju podršku bez kojih sigurno Otočni Sabor ne bi postojao danas, a nadamo se da će postojati i dalje. Nažalost aktivnosti Otočnog Sabora uvijek ima oko poboljšanja uvjeta života na otocima.
Dogodila se pandemija COVID-a 19 i tako je sam rad Otočnog Sabora prilagođen epidemiološkim uvjetima i nadamo se da ćemo se brzo vratiti u normalu i nastaviti naša druženja i aktivnosti po našim biserima.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...