Otočni sabor uputio pismo Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova

17.02.2021.

Odluka Hrvatske pošte da više ne isporučuje poštanske pakete teže od 2 kg na neke otoke, a posebno smo zabrinuti za otoke sa specifičnim područjem.

Naime, naprasno je, 12. veljače 2021. prekinuta mogućnost dostave paketa težih od 2 kg i naručenih putem web trgovine „Žuti klik“, u vlasništvu Hrvatske pošte d.d.. Vjerujemo kako ste upoznati s činjenicom da na otoke, posebno manje, pučinske otoke, dostavu vrši jedino Hrvatska pošta d.d. putem dostavne službe. Dostava ovisi o plovidbenom redu trajekata na iste otoke. Paketi se ukrcavaju na trajekt, djelatnik pošte na otoku ih dočeka i raspodijeli korisnicima. U vrijeme pandemije ova praksa je odlično prihvaćena na otoku i mnogi mještani, mahom stariji ljudi, su koristili ovu uslugu, a vjerujemo kako će toga biti sve više ukoliko nam bude ostavljena ta mogućnost.
Ovom čudnom odlukom Hrvatske pošte diskriminiraju se stanovnici otoka u odnosu na druge stanovnike Republike Hrvatske. Naime, oni ne mogu birati između drugih dostavnih službi, već su ovisni isključivo o Hrvatskoj pošti, koja ima razgranatu mrežu poslovnica na otocima. Naznake ovakve odluke HP-a mogu značiti i ukidanje poslovnice na otoku i gubitak radnih mjesta, što je za nas neprihvatljivo! Dakle, Hrvatska pošta d.d. je odlučila svojevoljno ukinuti web trgovinu (ponavljam, jedinu dostupnu web trgovinu za otočane) otočanima za pakete teže od 2 kg!
Prema strategiji Hrvatske pošte d.d., koju se lako može pronaći na internetu, njihova misija je biti građanima na usluzi, na prvoj stranici strategije pohvalili su se kako imaju 67 poslovnica na otocima. Idući naglasak strategije ističe temelj poslovanja na digitalnim platformama i društveno odgovorno poslovanje, kakvo i treba biti za jedno dioničko društvo u 100% vlasništvu RH! Nažalost informacije koje mi dobivamo su suprotne od njihovih strategija, nažalost dolazi do zatvaranja poštanskih ureda na otocima sa više naselja.
Pozivamo Vas da kao Ministarstvo koje u svom sastavu ima Upravu za otoke podsjetite Hrvatsku poštu na njezinu ulogu i na preko 100-godišnju prisutnost na otocima. Podsjetite ih na civilizacijski značaj poštanskog ureda u nekom mjestu i na sve moguće posljedice koje bi mogle proizaći od eventualnog ukidanja poslovnice.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...