Reakcija na poskupljenje prijevoza u obalnom linijskom prometu

22.04.2022.

Vijeće Otočnog Sabora, temeljem zadnjeg poskupljenja tj. dizanja cijena, od strane Agencije za obalni linijski pomorski promet, na zahtjev brodara, smatra da su novi cjenici u suprotnosti sa Zakonom o prijevozu u linijskom povremenom obalnom pomorskom prometu.

Vijeću Otočnog Sabora je jasan zahtjev brodara prema Agenciji za povećanjem cijena radi povećanja troškova goriva, ali nam nije jasno zašto doneseni novi cjenici nisu u skladu s čl. 32. st. 6. Zakona o prijevozu u linijskom povremenom obalnom pomorskom prometu u kojem se govori o visini popusta za osobe koje ostvaruju pravo na isti, odnosno otočane. Pored neusklađenih cijena prema navedenom Zakonu dolazimo i do problema što taj popust otočani ne mogu koristiti u potpunosti, odnosno ne mogu koristiti svoja prava iz čl. 32. st. 2. u kojem se govori da sa svojim vozilima ne mogu na druge trajektne linije s obvezom javne usluge.
Vijeće Otočnog Sabora smatra da je ovim poskupljenjem došlo do kršenja Zakona, točnije čl. 61., u kojem se govori o određivanju najviše cijene putne karte. Cijene se određuju Pravilnikom o povlaštenom prijevozu određenih kategorija osoba u javnom linijskom pomorskom prijevozu s obvezom javne usluge koji nije donesen.

Vijeće Otočnog Sabora traži da se donošenjem Pravilnika o povlaštenom prijevozu određenih kategorija osoba u javnom linijskom pomorskom prijevozu s obvezom javne usluge napravi korekcija cijena prema čl.32. st. 6.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...