Pismo Otočnog sabora povodu javnog savjetovanja o Prijedlogu Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu

29.08.2016.

Pismo upučeno ministru pomorstva, prometa i infrastrukture i ravnatelju Agencije za obalni linijski pomorski promet

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka temeljem otvorenog javnog savjetovanja o Prijedlogu Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu smatra da je kratak rok od sedam dana te Vas molimo da se isti produži. Temeljem čl: 36 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i čl: 52 Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu na prijedloge redova plovidbe brodara na državnim linijama prethodnu suglasnost daje izvršno tijelo jedinica lokalne samouprave i nadležna lučka kapetanija i lučka uprava. Pošto se navedenom odlukom utvrđuju državne trajektne, brzobrodske i brodske linije s odgovarajućom vrstom i minimalnim kapacitetom broda, relacijom i minimalnom učestalosti povratnih putovanja tjedno, smatramo da je potrebno održavanje rasprave (prezentacije) Prijedloga Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu od nadležnog Ministarstva i Agencije po priobalnim županijama prije donošenja konačne odluke.
Isčitavanjem predloženih brojeva linija i minimalna učestalost povratnih putovanja tjedno vidi se da je došlo do smanjenja broja linija i smanjenja minimalnih učestalih povratnih putovanja na nekim linijama sa usporedbom na važeću odluku o određivanju državnih linija u javnom pomorskom prijevozu Vlade Republike Hrvatske.
Otočni sabor stoga traži odgovor koje su linije ukinute i zašto je došlo do smanjenja minimalnog učestalog povratnog putovanja na nekim linijama. Smatramo da bi nam svima trebalo biti u interesu zadržavanje postojećeg standarda, ako ne i poboljšanje u povezivanju otoka s kopnom i među otočnog povezivanja.

Partneri

Članstva

Otoci

opširnije...