Aktualno

10.03.2016. Prijedlog za pokretanje zaštite tradicijskog ribolova na hrvatskim otocima i u priobalju kao nematerijalnog kulturnog dobra

Otočni Sabor i Sveučilište u Zadru zajednički je podnijelo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje zaštite tradicijskog ribolova na hrvatskim otocima i u priobalju kao nematerijalnog kulturnog dobra.

06.02.2016. U Europskom parlamentu donesena rezolucija o posebnoj situaciji otoka

Angažiranjem Otočnog Sabora kao članice ESIN-a i samog ESIN-a prema Europskom parlamentu i sudjelovanjem Otočnog Sabora na okruglom stolu u Bruxellesu po pitanju sa kojima se suočavaju otočni gospodarstvenici i sami otočani u udaljenim područjima diljem Europe. Uspjelo se da Europski parlament donese rezoluciju o posebnoj situaciji na otocima. Za donošenje ove rezolucije ipak se moramo zahvaliti europarlamentarcima koji dolaze iz država koje u svom sastavu imaju otoke i tako su upoznati sa različitosti življenja na otoku u odnosu na kopno. Nastavak borbe za otoke od strane ESIN-a je i održavanje godišnje Skupštine ESIN-a za 2016. u Bruxellesu

25.01.2016. Dana, 18. siječnja 2016. godine, u Zadru, održana je sjednica Vijeća Otočnog Sabora.

Na sjednici se raspravljalo o dobivenim odgovorima na upućeno otvoreno pismo svim političkim strankama i nezavisnim listama koje su sudjelovale na izborima za novi saziv Hrvatskog Sabora, o završetku pilot-projekta HHMES i službenom pokretanju zaštite tradicijskog načina života na otocima i priobalju prema Ministarstvu kulture.

21.01.2016. Predana peticija za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe u Republici Hrvatskoj

Otočni Sabor, predstavnici Koalicije udruga u zdravstvu, udruga Sigurnost u prometu i Udruge obitelji stradalih u prometu zajedno sa organizatoricom potpisivanja peticije gospođ. Mirtom Grandić dana 20.01.2016. godine uručili su peticiju za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe u Republici Hrvatskoj predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru, Uredu predsjednice Republike Hrvatske, Domoljubnoj koaliciji, koaliciji Hrvatska raste i Mostu. Nakon formiranja Hrvatske Vlade peticija će biti uručena ministrima turizma, prometa i zdravlja.

09.01.2016. Završen pilot projekt HHMS

Otočni Sabor zajedno s udrugama Sigurnost u prometu, Udrugom obitelji osoba stradalih u prometu, Udrugom Srce i Hrvatskim društvom za prevenciju moždanog udara dao je podršku projektu HHMS-u (helikopterskoj hitnoj pomoći).

09.11.2015. Prijedloga rezolucije Europskog parlamenta o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u područjima koja ovise o ribolovu

Prijedlog rezolucije na Odboru za ribarstvo zastupnica Ruža Tomašić donosi u nazočnosti Vijeća i Komisije

07.11.2015. Pametna politika za pametne otoke

Dana 06.studenog 2015. u Malinskoj na otoku Krku, održan je Forum INSULEUR u suradnji s Europskom ekonomskom i socijalnom komisijom (EESC), a u čiju se realizaciju uključio i ESIN (Europska federacija malih otoka). Kao predstavnici ESIN-a i članovi njegovog odbora, Forumu su nazočili Eleftherios Kechagioglou, predsjednik Grčke mreže malih otoka i Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora – udruge za razvitak hrvatskih otoka.

22.10.2015. Otvoreno pismo

Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka, zbog predstojećih parlamentarnih izbora obraća se otvorenim pismom svim političkim strankama i nezavisnim listama koje sudjeluju na izborima za novi saziv Hrvatskog Sabora.

19.10.2015. Nastavak aktivnosti Otočnog Sabora i ESIN-a.

Otočni Sabor sudjeluje na konferenciji pod temom „Pametne politike za pametne otoke“, koju organizira Europski gospodarski i socijalni odbor zajedno s mrežom INSULEUR i uz podršku Povjerenstva za otoke Konferencije rubnih pomorskih regija (CPMR) i Europske federacije malih otoka (ESIN).