Dubrovački otoci

Korčula

Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima površinu od 279,03 km2 (dužina 46,8 km, širina 5,3-7,8 km) i 16.000 stanovnika. Otok je trajektima povezan s Orebićem na poluotoku Pelješcu, te Ublima na otoku Lastovu a ljeti i s Drvenikom blizu Makarske. Trajekti drže vezu i s drugim gradovima, kao što su Dubrovnik, Split. Tri najveća mjesta na Korčuli su glavni grad Korčula, Blato u unutrašnjosti, kao i mali lučki Vela Luka na zapadu otoka. Ostala mjesta i naselja su Brna, Lumbarda, Pupnat, Kneže, Račišće, Žrnovo, Prigradica, Prižba, Grščica, Čara, Zavalatica, Babina, Smokvica. U gradu Korčuli stoji kuća za koju se vjeruje da je u njoj rođen Marko Polo.

Mljet

Mljet je osmi po veličini otok u Hrvatskoj, jedan od najvećih južnodalmatinskih otoka te ujedno najjužniji i najistočniji od većih hrvatskih otoka. Mljet pripada dubrovačkoj skupini otoka i njezin je najveći otok. Jednako kao i danas, Mljet je svu svoju povijest gravitirao isključivo ovom području. Nalazi se u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka, a od poluotoka Pelješca ga dijeli Mljetski kanal. Naselja na otoku: Babino Polje, Goveđari, Polače, Sobra, korita, Marinovići, Prožura, Blato, Pomena, Saplunara, Ropa, Kozarica, Okuklje i Prožurska Luka. Ovaj po mnogima najljepši i najšumovitiji otok Jadrana, jedan je od najatraktivnijih i kulturno-povijesno najzanimljivijih bisera Mediterana, kojeg iz godine u godinu posjećuju brojni turisti.

Lastovo

Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nalazi se 14 km prema jugu od otoka Korčule. Otok je dug oko 10 km, a širok 5,8 km. Najviši vrh otoka je Hum (417 m). Površina otoka je 41 km2. Naselja na otoku su: Lastovo, Uble, Pasadur, Zaklopatica i Skrivena Luka. Lastovo je prekrasan otok koji se nalazi na jugu Hrvatske, u južnoj Dalmaciji. Privlači mnogobrojne turiste svojim prirodnim ljepotama i kristalno bistrim morem. Mjesto Lastovo je stari srednjovjekovni grad sa dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. Otok je prepun prelijepih uvala sa popularnim turističkim odredištima. Najpoznatiji su Zaklopatica i Pasadur na sjevernoj obali, Skrivena Luka i Ubli na južnoj obali i Lučica, podno mjesta Lastova.

Šipan

Otok Šipan pripada maloj skupini otoka pored Dubrovnika, nazvanoj Elafitski otoci. Iako je površine svega 16 četvornih kilometara, dužine približno 9 kilometara, a širina varira između 2 i 3 kilometra, ipak je najveći otok u skupini. Na otoku se nalaze samo dva veća naselja: Šipanska Luka na zapadnoj i Suđurađ na istočnoj strani otoka.

Lopud

Otok Lopud spada u južnodalmatinsku skupinu otoka a nalazi se oko 5 Nm sjeverozapadno od dubrovačke luke Gruž. Otok Lopud leži izmedu dva otoka, i prema našem mišljenju je najljepši. Lopud je površine 4,63 km2, najviša tocka je Polacica, 216 m. Naselje Lopud smješteno je na sjeverozapadnoj strani otoka i ima pogled na Šipan. Dva brežuljka su povezana prekrasnom dolinom kojom staza vodi do uvale pod nazivom Šunj na drugoj strani otoka. Uvala Šunj je poznata po posebnom ugodaju za kupace. Uvala je skoro kružna s ravnim prilazom ispunjenim slojem bijelog pijeska koji se postupno produbljuje.

Koločep

Koločep je otok u Elafitskim otocima, a ujedno i najjužniji hrvatski naseljeni otok. Smješten je zapadno od Dubrovnika od kojeg je udaljen 3 km. Zapadno od Koločepa nalazi se Lopud, a južno Sv. Andrija. Na najužem dijelu Koločepskog kanala, udaljenost između kopna i Koločepa je oko 1 km. Otok je građen od vapnenca i dolomita. Nema izvora ni vodenih tokova. Koristi se podzemna živa voda. Na njemu se nalaze dva naseljena mjesta s pješčanim i šljunčanim plažama koje pružaju odlične uvjete za uživanje u bistrom i čistom moru: Gornje i Donje Čelo. S istoka i zapada obrastao je gustom borovom šumom. U podneblju blage sredozemne klime na otoku uspijeva vinova loza, maslina i južno voće.